Porządek w kuchni to coś więcej niż brak bałaganu na blatach. O wiele ważniejsze jest to, co skrywamy wewnątrz szafek. Brak zorganizowania w szafkach może być bardzo kłopotliwy i wydłużyć czas przygotowywania posiłków. Nagłe poszukiwania sprzętów, których nie ma tam, gdzie naszym zdaniem powinny być, mogą wiązać się z wieloma negatywnymi emocjami. Jak więc zorganizować szafki i szuflady, by panował w nich porządek
Przeznacz konkretne szafki na konkretne przedmioty. Często używane przedmioty należy umieszczać z przodu szafek, aby były łatwo dostępne. Takie uporządkowanie ułatwia przechowywanie podobnych przedmiotów razem, dzięki czemu można szybko znaleźć to, czego chcesz. Na przykład możesz wyznaczyć dużą szafkę na naczynia, małą szafkę na kubki, dolną szafkę na garnki i patelnie itp. Możesz mieć jedną szufladę na ręczniki i rękawice kuchenne, jedną szufladę na przybory kuchenne i jedną szufladę na dodatkowe narzędzia kuchenne.
Trzymaj środki czyszczące pod zlewem. Łatwo zapomnieć o szafce pod zlewem, ale jest to idealne miejsce do przechowywania środków do czyszczenia kuchni. Trzymaj chusteczki czyszczące, spraye, mydła i gąbki pod zlewem, a jeśli potrzebujesz więcej miejsca do przechowywania, zainstaluj półkę lub ozdobne kosze pod zlewem.
Użyj pojemników z przegrodami do uporządkowania zawartości szuflad. Wybierz pojemnik o tym samym rozmiarze co szuflada lub mniejszy. Możesz umieścić swoje przedmioty w pojemniku i wokół niego, w zależności od tego, co trzymasz w szufladzie. Umożliwia to porządkowanie przyborów kuchennych, miarek, klipsów i innych przedmiotów. Możesz użyć pojemnika z wieloma komorami albo kilku mniejszych jednokomorowych.
W szafkach ułóż przedmioty na małych, łatwych do wyjęcia tacach. Tace to świetne rozwiązanie, aby łatwo uzyskać dostęp do tylnej części szafki. Wybierz mniejsze tace, aby były łatwe do usunięcia i wymiany w razie potrzeby.
Umieść sypkie produkty w przejrzystych pojemnikach, aby ułatwić ich znalezienie. Opróżnij żywność do pojemników do przechowywania żywności, aby ograniczyć bałagan i utrzymać porządek Wsyp żywność, taką jak płatki zbożowe, mąki i zapasy do pieczenia, do pojemników, które można ustawiać jeden na drugim. Następnie ułóż je starannie. Pogrupuj swoje jedzenie w kategorie, na przykład płatki, makarony, ryże czy mąki.
Posegreguj pokrywki i blachy do pieczenia. Skorzystaj ze specjalnych podzielników, by pokrywki i blachy trzymać w pozycji pionowej – dzięki temu będą one łatwo dostępne a w szafkach zapanuje porządek.
Utrzymuj szufladę w czystości za pomocą małych, zamykanych pojemników. Jeśli masz dużą szufladę, zmaksymalizuj jej użycie, przechowując swoje przedmioty w mniejszych pojemnikach. Oznacz pojemniki tak, abyś wiedział, co jest w nich. Regularnie przeglądaj szufladę i pozbywaj się przedmiotów, których nie używasz.