Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, limonki, cytryny czy pomelo – owoce te przez cały rok możemy spotkać w każdym sklepie. Owoce cytrusowe są bardzo popularne, są aromatyczne, wyglądają zachęcająco, ale to nie są główne powody, dla których warto jest wprowadzić je do codziennej diety.

Owoce cytrusowe są doskonałym źródłem witaminy C, składnika odżywczego, który wzmacnia układ odpornościowy oraz utrzymuje gładką i elastyczną skórę. Owoce cytrusowe zawierają również duże ilości innych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, w tym witaminy B, potas, fosfor, magnez i miedź. Ponadto są bogate w związki roślinne, które mają różne korzyści zdrowotne, w tym działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Owoce cytrusowe są dobrym źródłem błonnika. Błonnik ma kilka korzyści zdrowotnych, w tym poprawę zdrowia układu trawiennego i wspomaganie utraty wagi. Owoce cytrusowe mają mało kalorii, ale ich zawartość wody i błonnika pomaga ci się napełnić. Pewne badanie wykazało, że jedzenie owoców cytrusowych było związane z utratą masy ciała.

Cytrusy mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.

Kamienie nerkowe to bolesne kryształy mineralne, które mogą powstawać, gdy twój mocz jest bardzo skoncentrowany lub gdy masz w moczu zbyt duże ilości minerałów tworzących kamień. Jeden z rodzajów kamieni nerkowych jest spowodowany niskim poziomem cytrynianu w moczu. Wiele owoców i warzyw, zwłaszcza owoców cytrusowych, może podnieść poziom cytrynianu w moczu, zmniejszając ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.

Mogą pomóc w walce lub ochronie przed rakiem.

Wiele badań połączyło owoce cytrusowe ze zmniejszonym ryzykiem niektórych nowotworów, takich jak rak płuc, raki przełyku, żołądka, piersi i trzustki.

Owoce te zawierają wiele związków roślinnych, w tym flawonoidy, które działają jako przeciwutleniacze i mogą blokować ekspresję niektórych genów odpowiedzialnych za niektóre choroby zwyrodnieniowe

Wiele związków w owocach cytrusowych może korzystnie wpływać na zdrowie serca, poprawiając poziom cholesterolu i obniżając ciśnienie krwi.

Mogą chronić Twój mózg – flawonoidy w owocach cytrusowych mogą pomóc w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona, które są wynikiem rozpadu komórek w układzie nerwowym.