Gotowanie dla jednych osób jest przyjemnością. Dla drugich stroniących od kuchni obowiązkiem. A jeszcze dla innych trudniących się gastronomią pracą zawodową.

Gastronomia jest prężnie rozwijającym się sektorem gospodarczym w naszym kraju, jak i na całym świecie. Wciąż powstają nowe lokale gastronomiczne takie, jak restauracje, bary, pizzerie. Czy lokale kateringowe lub lokale usługowe, które organizują imprezy okolicznościowe.

Każdy lokal gastronomiczny musi posiadać stosowne wyposażenie. W skład takiego wyposażenia wchodzą nie tylko kuchnie, piecyki, urządzenia chłodnicze, lady, stoły, krzesła, czy szafki. Ale także różnego rodzaju naczynia i garnki, o różnej pojemności. Aby przyspieszyć i ułatwić proces gotowania do garnków dopasowane są odpowiednie pokrywy i pokrywki.

Jakie garnki warto kupić?

Najlepiej, gdy garnki używane w gastronomii wykonane są ze stali nierdzewnej. Taki materiał gwarantuje komfort gotowania. Ponadto odpowiednio dobrane garnki znacznie poprawiają smak przyrządzanych potraw. Garnki ze stali nierdzewnej są odporne i trwałe. I dlatego nie trzeba ich ciągle wymieniać.

Co prawda, że nie należą one do najtańszych, lecz zakup jest opłacalny. Posiadanie ich, to czysty zysk dla właściciela lokalu, gdyż mogą służyć przez wiele lat. Garnki takie można nabyć w zestawie lub pojedynczo.

Jak przedstawiają się ceny garnków ze stali nierdzewnej wraz z pokrywkami ?

Oto kilka przykładów:

  • wysoki garnek satynowy z pokrywą, o pojemności 2, 5 litra kosztuje około 60 zł.
  • natomiast taki sam, o pojemności 6 litrów około 110 zł.
  • garnek 9 litrowy 130 zł.
  • garnek satynowy z pokrywą, o pojemności 15 litrów 170 zł.
  • 21 litrowy około 250 zł.
  • garnek 36 litrowy 350 zł.
  • 50 litrowy 450 zł.
  • 70 litrowy 560 zł.
  • około 100 litrowy 690 zł.

Poza tym garnki ze stali nierdzewnej dzięki satynowej powłoce nie ciemnieją i wciąż zachowują swój kolor. Zadbane ze strony kucharza zawsze wyglądają czysto i estetycznie. Poza tym wiele garnków wyposażonych jest w potrójne dno, co zapobiega przypalaniu się potraw i niemiłemu zapachowi.

Garnki ze stali nierdzewnej są niezbędne nie tylko w lokalach gastronomicznych, lecz także w gospodarstwach domowych.